Autorijschool Alex de Jong, Apeldoorn

Nieuws archief 2011

26-10-2011

2 to Drive gaat beginnen

Vanaf 1 november 2011 gaat `2 to Drive`van start.

 

Wil je weten wat dit voor jou inhoud, kijk dan even bij `16-17 jaar` in het bovenmenu.

 

Let op; de geldigheid van het theoriecertificaat is gewijzigd.

Vanaf 1 november 2011 is het theoriecertificaat, met terugwerkende kracht, 1,5 jaar geldig. Ondanks een andere datum op het certificaat zelf.                            

Op de datum van het praktijkexamen mag het theoriecertificaat niet ouder zijn dan 1,5 jaar. 

22-02-2011

Autorijden vanaf 17 jaar

De overheid wil het voor jongeren vanaf 17 jaar mogelijk maken hun rijbewijs (categorie B) te halen. Tot hun 18e kunnen ze dan onder begeleiding van een ervaren bestuurder autorijden.

Begeleid rijden / 2 to drive

Begeleid rijden ofwel “2toDrive” kan 16 verkeersdoden per jaar voorkomen, volgens de Stichting Wetenschappelijk Onderzoek Verkeersveiligheid (SWOV).

In veel Europese landen, zoals België en Duitsland, is begeleid rijden al mogelijk en is het succesvol gebleken. In Duitsland hebben automobilisten die tot hun 18e jaar onder begeleiding autorijden, 30% minder ongelukken veroorzaakt. Ook begaan zij 20% minder overtredingen en rijden zij minder vaak onder invloed van drank of drugs. Het Nederlandse systeem is gebaseerd op de Duitse opzet.

 

Waarom deze proef

De keuze voor jongeren die nét 17 jaar zijn geworden vergroot de verkeersveiligheid. De 17-jarigen die slagen voor het praktijkexamen kunnen op deze manier zo lang mogelijk onder begeleiding van een coach rijden, voordat zij zelfstandig gaan autorijden. Ook kan het CBR de instroom van nieuwe examenkandidaten beter organiseren.

Tijdstraject invoering 2toDrive

De overheid wil 2toDrive mogelijk maken via een Algemene Maatregel van Bestuur (AMvB). De inwerkingtreding hiervan is afhankelijk van goedkeuring door de Tweede Kamer en publicatie in het Staatsblad. De verwachting is dat 2toDrive vanaf november 2011 als experiment wordt ingevoerd, voor een periode van maximaal 6 jaar. Als 2toDrive een positief effect heeft op de verkeersveiligheid, kan het wettelijk worden ingevoerd.

 

Meer informatie over 2toDrive

Op www.2todrive.nl staat meer informatie over 2toDrive. Jongeren kunnen zich daar ook aanmelden en doorgeven wie hun coaches zijn.